Trije koraki do viralnega oglasa

Kaj je viralno?

Vsi bi radi naredili oglas, ki se širi kar sam od sebe. To je nedvomo izjemno težek podvig in tudi najbolj izkušeni mojstri včasih ne dosežejo zastavljnih ciljev svoje kampanje. Vseeno pa to ne pomeni, da moramo vreči puško v koruzo – obstaja nekaj pravil, ki preverjeno delujejo.

PRVI KORAK

Pogled vase in v svojo okolico

Osredotočite se na svoje življenje. Kdaj bi dejansko delili nek oglas s prijatelji na družabnih omrežjih? Odgovor je jasen – kadar bi s tem nekomu popestrili dan, hkrati pa bi uživali v medsebojnem druženju. Oglejte si sliko na desni. Na njej je »Samyang Ramen,« kar vam verjetno ne pove ničesar.  A ta slika je bila svoj čas viralna v filmskih krogih, saj je Samyang tudi znamka profesionalnih objektivov nižjega cenovnega ranga. In to je filmarjem preprosto – smešno. Skratka, če se sprašujete, kaj gledajo filmski delavci, ko sedijo na zadku kombija in se smejijo v telefon, ste pravkar dobili odgovor.

Viralne objave so tiste, ki v ljudeh sprožijo identifikacijo na nek nov, duhovit, specifičen način, ki jih spodbudi, da to identifikacijo delijo z drugimi v svoji okolici.

Image
DRUGI KORAK

Izberite ciljno skupino in se potopite v njihov svet

Vsak izdelek ali storitev ima neko določeno ciljno skupino. Teflonsko ponev višjega ranga bo verjetno kupil nekdo, ki rad kuha. Pohištvo za dnevno sobo morda kupuje mlada družina, ki se je preselila iz stanovanja v hišo. Najstniško revijo bodo, če bo njihovim otrokom zanimiva, kupili njihovi starši. Cilj vodenja družabnih omrežij za revijo Pil je tako interes najstnikov. Oglaševalec se mora poglobiti v njihov svet in ustvariti objave, ki izhajajo iz njihovega življenja.

Image

Primer uspešne objave za revijo PIL, ki je dosegla preko 60.000 ljudi brez »boosta«.

TRETJI KORAK

Poiščite zanimive skrite detajle

Objave, ki so preveč očitne in samoumevne, izpadejo kot stokrat slišan vic: nikogar ne zainteresirajo. »Joj, spet ta šola,« pri najstnikih ne bo delovalo, saj je objava preveč splošna. Hkrati pa se moramo paziti preveč specifičnih objav, saj se v tem primeru z njimi nihče ne identificira. »Čestitke prvakom svetovnega mladinskega šahovskega turnija!« tudi ne bi delovalo, saj takšna tekmovanja spremlja zgolj zanemarljiv procent najstnikov. Recept je torej, da moramo poiskati »zanimive skrite detajle,« ki pa so hkrati dovolj univerzalni, da uporabnike družabnih omrežij navdahnejo, da se povežejo s svojimi (v tem primeru) vrstniki.

Image

Čeprav sta papigi simpatični, objava ne sproži identifikacije, niti ne pokaže kakšnega zanimivega skritega detajla. Objava ni bila uspešna.

Image

Objava je »prepoznala« skriti detajl v življenju najstnikov, kar jih je motiviralo, da so objavo delili s prijatelji. Objava je bila zelo uspešna.